Digimaatjes

digitale mediawijsheidHet project Digimaatjes vergroot de mediawijsheid van mensen met een licht verstandelijke beperking.

Hoe werkt Digimaatjes?
i-Wegwijs werft cursisten met een licht verstandelijke beperking en vrijwilligers. i-Wegwijs traint de vrijwilligers in:

  • mediawijsheid;
  • didactiek;
  • geschikte tools voor moeilijk lerenden;
  • hoe om te gaan met moeilijk lerenden.

Elke vrijwilliger krijgt een cursist toegewezen. Tijdens zes tot tien ontmoetingen bij de cursist thuis begeleidt de vrijwilliger hem of haar in een op maat gemaakt leertraject. Gedurende dit traject leert de deelnemer bewust, kritisch en actief gebruik te maken van de positieve mogelijkheden van het internet en de sociale media. Veiligheid en privacy staan voorop.

Wat leren cursisten?
In elke bijeenkomst van ongeveer 1,5 uur maakt de cursist kennis met een sociaal medium, een online tool of een handige website of app. De deelnemer neemt plaats achter de computer en gaat vooral zelf aan de slag. Daarnaast komen verschillende onderwerpen aan bod, variërend van ‘Gedragsregels op het internet’, ‘Hoe de privacy bewaken’ en ‘Veilig omgaan met wachtwoorden’ tot aan ‘Malware, spam en phishing’, ‘Veilig zoeken op internet’ en ‘Wat te doen bij een probleem’.

‘Ik heb nu al meer contacten door Digimaatjes met de buitenwereld. Ik mail, zit op Facebook, surf op het net, lees de krant op internet en zoek zelf dingen op internet. Ook kan ik nu met mijn begeleider contact maken via Digicontact’.

Ondersteunend materiaal
Mirjam Beuker en Nicole Wintgens hebben ondersteunend materiaal ontwikkeld dat tijdens en na het project kan worden gebruikt om mediawijze vaardigheden op te doen.

Dit project speelt in op de behoefte en noodzaak om moeilijk lerenden te begeleiden op het internet en sociale media. Zie ook het rapport van Kennisnet met de titel ‘LVB-jeugd en sociale media. Rapport over jongeren met een licht verstandelijk beperking (LVB) en de risico’s van sociale media’.

Ik vond de cursus leerzaam omdat het stap voor stap ging. Het contact met mijn Digimaatje vond ik heel prettig. De cursus mag de volgende keer langer duren, zodat ik meer kan leren. Dit is een goed project, ga ermee door.’

Evaluatie
Lees de evaluatie over het project, bekijk het artikel uit het Noord-Hollands Dagblad en/of luister naar het interview met MEE-projectleider Simone Botman:

 

i-Wegwijs vertaalt het Digimaatjes-project moeiteloos naar andere doelgroepen. Heeft u interesse in Digimaatjes? Neem contact op via info@i-wegwijs.nl.

 

Meer informatie

info@i-wegwijs.nl

06-30373594 (Nicole Wintgens)

06-20657425 (Mirjam Beuker)

i-Wegwijs helpt je wijs op (de digitale snel)weg